ACADEMIC WRITING FOR PROFICIENCY


Kitabı satın almak için tıklayınız.

Cevap Anahtarı için tıklayınız

ACADEMIC WRITING FOR PROFICIENCY kitabı, üniversitelerin hazırlık geçme sınavlarına ya da IELTS, TOEFL, PTE gibi uluslararası yeterlilik sınavlarına hazırlananlar için hazırlanmış, ‘essay’ yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir kitap.

  • cümle yapısı ve ilgili gramer konuları,
  • kelime bilgisini geliştirecek metin incelemeleri,
  • bağlaçlar,
  • faydalı ifadeler ve kalıplaşmış yapılar,
  • paragraf ve essay’in yapısı,
  • fikir bulmakta zorlananlar için farklı konularda fikirler ve organizasyon çalışmaları,
  • essay çeviri çalışmaları,
  • Proficiency sınavları için onlarca essay örneği,
  • öğrenci essay’lerinin incelemeleri,
  • her bölüm için cevap anahtarı
  • tek başınıza çalışmanızı kolaylaştırmak için İngilizce bölümlerin Türkçe çevirileri

yani, yazma becerilerinizi geliştirmek için bilmeniz gerekenler bu kitapta. Geniş kapsamı ile farklı ihtiyaçlara hitap eden ACADEMIC WRITING FOR PROFICIENCY yıllar içinde öğrencilere fayda sağlamış birçok çalışmayı sizlere bir arada sunuyor.

Kitabımız oldukça uzun bir hazırlık aşamasından geçti ve bu sırada kapsamı ilk planladığımızın ötesine geçerek genişledi. Öğrenci ihtiyaçlarını dikkate alarak geliştirdiğimiz yeni bölümleri, farklı öğrencilerle birlikte çalışarak test ettik. Bu uygulamalar sırasında da bölümler revizyondan geçti ve iyileştirildi. Etkinliğinden emin olduktan sonra da, daha fazla öğrenciye fayda sağlaması için bu bölümleri kitabımıza dahil ettik.

Şunu not etmekte fayda var: İsminden de anlayacağınız gibi bu kitap akademik yazma becerilerine odaklanıyor. Bu yüzden kitaptaki örnek cümleler, paragraflar ve essay’ler doğrudan akademik yazı becerilerini hedefliyor. Kitaptan en iyi şekilde yararlanmak için belirli bir dil yeterliğinizin olması gerekiyor. Örneğin, ‘passive yapı’ dendiğinde bunun ne anlama geldiğini biliyor olmanız bekleniyor. Her ne kadar özellikle essay yazarken ihtiyaç duyacağınız gramer konularına dair açıklamalar kitapta yer alsa da, bu kitap bir beginner öğrencisini hedeflemiyor. Temel gramer altyapısına sahip olanlar ise, writing becerilerini geliştirmek istiyorlarsa, bildiğimiz kadarıyla, edinebilecekleri en kapsamlı kitap ACADEMIC WRITING FOR PROFICIENCY. Bu yönüyle de benzersiz bir kaynak.

ACADEMIC WRITING FOR PROFICIENCY dokuz bölümden oluşuyor ve 590 sayfa.

İlk bölümde cümle yazma becerilerine odaklanırken, essay yazımında sıklıkla ihtiyaç duyacağınız gramer yapılarını sağlamlaştırmanızı ve kelime bilginizi genişletmenizi hedefliyoruz. Bu bölümden örnek sayfaları buraya koyuyorum 🙂

İkinci bölümde essay konusu olarak karşınıza çıkabilecek konularda okuma yapmanızı ve bunu yaparken önemli kelime ve ifadeleri edinmenizi amaçlıyoruz. Ayrıca metinler içinde karşımıza çıkan özellikle yazma becerileri için oldukça önemli gramer konularını anlatarak ve bu konuları pratik edeceğiniz aktiviteler sunarak yazma becerisinin altyapısını oluşturmanıza yardımcı oluyoruz.

Üçüncü bölümde essay’lerinizde yazma akıcılığını artırmak ve bütünlüğü sağlamak için kesinlikle ihtiyaç duyacağınız bağlaçları örnek cümlelerle gösteriyor ve sonrasında bu bağlaçları kullanmanızı gerektiren çeviri aktiviteleri ile bağlaç kullanma becerilerinize yoğunlaşıyoruz.

Dördüncü bölümde essay yazarken çokça kullanılan ifadelere (phrases/collocations) odaklanıyoruz. Bunlar da yazılarınızda çok kullanışlı olduğunu fark edeceğiniz ifadeler olduğundan yazmanızı kolaylaştıracaktır.

Beşinci bölümde essay’in yapısını, paragraf yazımına, ve essay türlerine geçiş yapıyoruz. Beşinci bölüm iki kısımdan oluşuyor:

Part 1: Introduction to Essay

Beşinci bölüm Part 2: From Reading to Writing

Bu kısımda essay’i yazmadan önce essay konusu üzerine bir yazı okuyor, yazı ile ilgili çeviri aktiviteleri okuyor, o konuda yazılmış bir essayi inceliyor ve son olarak aynı konuda kendi essay’inizi yazıyorsunuz. Bu kısım dokuz üniteden oluşuyor ve her ünite ayrı bir konuyu inceliyor.

Altıncı bölümde essay organizasyonunda ve fikir bulmakta zorlanan öğrencilerin essay yazım pratiğini kolaylaştıracak bir çalışma yapıyoruz.

Organizasyonu ve fikirleri kullanarak essay yazmanız ve yazılmış olan essay örneği ile kıyaslamanız gerekiyor.

Yedinci bölümde Türkçe yazılmış 20 essay’i ingilizceye çevirmeniz gerekiyor.

Bütün bölümlerin cevap anahtarı elbette mevcut.

Sekizinci bölümde TOEFL, IELTS, PTE sınavları için essay örneklerini inceliyorsunuz.

Kitaptaki İngilizce her şeyin Türkçelerinin verildiğini de söyleyeyim burada.

Dokuzuncu bölümde genel olarak yapılan hataları görmeniz ve bunlardan öğrenmeniz için öğrenci essay’lerine verilmiş olan feedbackleri (geri bildirimleri) inceliyorsunuz.

Daha sonra ise, yaptığınız aktiviteler için CEVAP ANAHTARI bölümü ve kitap boyunca geçen bütün İngilizce cümleler, metinler ve essay’lerin Türkçe çevirilerinin olduğu TRANSLATIONS bölümü var.

Kitapta da ifade ettiğimiz gibi essay yazmaya başladığınızda bu essay’ler için düzenli geri bildirim almanız, yani yazılarınızı değerlendirmesi ve yazınızda gerekli düzeltmeleri yapması için bir bilene danışmanız oldukça önemli. Örneğin, öğrenciler uzun bir süre geri bildirim almadan yazı yazdıklarında, aynı hatayı birçok yazıda tekrar edebiliyor ve bu hatalı kullanımı zihinlerinde sağlamlaştırabiliyor. Sonrasında bu hatayı düzeltmek çok daha zor oluyor. Ayrıca öğrencilerin yazıları farklı noktalarda eksiklik gösterebiliyor. Bazıları organizasyonda ya da içerik üretmekte zorlanırken, diğerleri gramer hataları yapmaya daha meyilli olabiliyor, bazıları ise kelime bilgisi veya kelime tercihinde sorun yaşayabiliyor. Mesela, IELTS‘ten 5.5 almış iki essay’den biri konuyu yeterince detaylandırmadığı için diğeri ise dilbilgisel hatalar sebebiyle bu puanı almış olabilir. Yani, yazınızın hangi yönünün gelişmeye ihtiyaç duyduğunun doğru bir şekilde tespit edilmesi ve buna göre yönlendirme ve eğitim almanız oldukça önemli. Bu konuda çevrenizde yeterli dil becerilerine sahip olanlardan veya öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz.

Kitabı satın almak için tıklayınız.

Talip Gülle & Yavuz Kurt

İlginizi Çekebilir